Jak wyposażyć wakacyjną knajpę

W mieścieach turystycznych roi się od małych knajpek z ogródkami, które goszczą turystów z odległych zakątków Polski. Dla wielu właścicieli biznes ma charakter sezonowy. Otwierają swoje restauracje w czerwcu i zamykają we wrześniu.

Niektórzy a dodatkowo prowadzą również pensjonaty, więc sezon turystyczny to dla nich gorący okres. Czy taki biznes się opłaca? Czy warto założyć knajpę tylko wtedy, gdy trwa sezon turystyczny a resztę roku żyć z zarobionych przedtem pieniędzy. Na początku inwestycja jest dość duża. Do ogródka piwnego przyda się grill gazowy ogrodowy stal nierdzewna. To wydatek rzędu kilku tyś. złotych. Nieduży przydomowy grill można zakupić znacznie taniej, ale grill, z którego będzie skorzystać wielu gości musi być duży. Zauważając kulinarne upodobania Polaków, inwestycja zwróci s ię bardzo szybko - kazdy lubi grillowaną kuchnię, a na urlopie zapach pieczonych warzyw albo kiełbasy skusi niejednego turystę na diecie. W ogródku piwnym przyda się również maszyna do lodów włoskich. Latem, wręcz o ile pogoda nie dopisuje turyści bardzo chętnie jedzą lody. Zaś lody włoskie uznawane są na zdecydowanie najlepsze w smaku, w szczególności te oparte na tradycyjnej recepturze. Prócz lodów i grilla, turyści kochają także pizzę. Warto więc zainwestować w elektromechaniczny piec do pizzy moretti forni. To duży wydatek, ale pozwala też wydawanie dań na wynos. Turyści lubią zajadać się pizzą na plaży albo zamawiać ją na kolację do domku, tkóy wynajęli na czas urlopu. Jak widać dużych wydatkow na starcie jest sporo, ale przy dobrym sezonie mogą zwrócić się w miesiąc.
Zobacz również: kuchnie gastronomiczne nastawne restoquality.